Вміст

  • 1 хімічний склад і калорійність кабачків
  • 2 користь кабачків для організму людини
    • 2.1 користь кабачків для організму жінки
    • 2.2 користь кабачків для організму чоловіки
  • 3 корисні смажені кабачки
  • 4 користь і шкода тушкованих кабачків
  • 5 користь кабачків при схудненні
  • 6 чим корисні кабачки для організму вагітної
  • 7 користь кабачків для дітей
  • 8 народні рецепти
    • 8.1 від глистів
    • 8.2 при цукровому діабеті
  • 9 особливості вживання
    • 9.1 при панкреатиті
    • 9.2 при діабеті
    • 9.3 при гастриті і виразці шлунка
    • 9.4 при подагрі
  • 10 застосування в домашній косметології
    • 10.1 для шкіри особи
    • 10.2 для волосся
  • 11 шкода кабачків і протипоказання
  • 12 висновок

Користь кабачка для організму людини пов’язана з досить великим вмістом вітамінів, мінеральних компонентів і клітковини. Це дозволяє використовувати овоч практично всім людям, навіть при гастриті, панкреатиті і діабеті. Кабачки застосовують як в їжу, так і для лікування, а також в косметології.

Хімічний склад і калорійність кабачків

Кабачок корисний для організму людини завдяки тому, що в його склад входять вітаміни, мінерали та інші цінні речовини: вітаміни групи в (в1, в2, в5, в6, в9), с, k, pp, калій, фосфор, магній, молібден, мідь, марганець, кобальт, цинк, хром, селен.

Поряд з вітамінами в кабачку є і харчові волокна – 1 г на 100 г, що становить 4% від рекомендованої добової норми. Вони покращують склад мікрофлори кишечника і забезпечують нормальне травлення.

Корисні властивості кабачка для організму людини пов’язані з його низькою калорійністю-всього 24 ккал на 100 г. Харчова цінність на ту ж масу:

  • білки-0,6 г;
  • жири – 0,3 г;
  • вуглеводи – 4,6 г.

Значну частину м’якоті становить вода-93%, інші 7% припадають на частку сухої речовини.

Користь кабачків для організму людини

Користь кабачків пов’язана з його хімічним складом. В 100 г м’якоті міститься майже 20% добової норми вітаміну с. Він сприяє:

  • зміцненню імунітету;
  • підвищенню стійкості організму до стресу;
  • попередження передчасного старіння;
  • засвоєнню сполук заліза;
  • прискоренню загоєння ран;
  • стимулювання синтезу колагену;
  • поліпшенню стану шкіри;
  • зміцненню стінок судин;
  • нормалізації тиску.

Овоч рекомендують як профілактичний засіб від стомлюваності.

Також користь кабачка пов’язана з іншими моментами:

  • поліпшення роботи серця завдяки калію і магнію;
  • стимулювання травлення;
  • м’який сечогінний ефект;
  • запобігання набряклості;
  • зміцнення кісток і суглобів, зубної емалі;
  • жовчогінну дію, профілактика каменів;
  • попередження ожиріння завдяки низькій калорійності;
  • позбавлення від гельмінтів.

Користь кабачків для організму жінки

Кабачок приносить велику користь організму жінок. Вхідні до його складу речовини активують синтез колагену, завдяки чому шкіра буде виглядати більш привабливо, зникнуть дрібні зморшки.

Антиоксиданти, що знаходяться в складі кабачка, попереджають процеси передчасного старіння, захищають клітини від шкідливих вільних радикалів

Користь пояснюється і тим, що він знижує рівень холестерину. Це дозволяє попередити такі небезпечні патології, як інфаркт та інсульт. Також овоч очищає печінку, допомагає відновитися після застілля, тривалого лікування.

Важливо! користь кабачка в тому, що це низькокалорійний продукт. Його можна включати в дієту і використовувати в меню для розвантажувальних днів.

Користь кабачків для організму чоловіка

Користь кабачка для чоловіків пов’язана з вітаміном с.він не тільки підвищує імунітет, але і зміцнює судини, надає витривалість, стійкість до шкідливих факторів, стресів. Що міститься в складі калій допомагає вивести зайву рідину, що особливо важливо, якщо чоловік зловживає солоною їжею.

Кабачок дозволяє нормалізувати тиск і зміцнює стінки судин. Тому його рекомендують включати в раціон на постійній основі.

Чи корисні смажені кабачки

Смажені кабачки дають меншу користь в порівнянні з сирими або тушкованими. Справа в тому, що під час термообробки знищується весь вітамін с і значна частина інших корисних речовин.

Поряд з користю смажені кабачки можуть завдати і шкоди. Він пов’язаний з тим, що жарка йде на маслі. Продукт значно збільшує калорійність і в великих кількостях може викликати розлад травлення, нудоту, відчуття тяжкості в животі. Через нагрівання масла в ньому утворюються канцерогени. Тому люди, які зловживають смаженою їжею, мають більший ризик захворіти на рак.

Користь і шкода тушкованих кабачків

Тушковані кабачки менш корисні для організму людини в порівнянні з сирими. Це пов’язано з термічною обробкою, в результаті якої руйнується вітамін с.навіть якщо просто запекти кабачки в духовці, вони втратять значну частину корисних речовин.

Однак тушковані кабачки корисні тим, що вони мають низьку калорійність. Навіть ті, хто стежить за фігурою, можуть вживати такий продукт у великих кількостях. До того ж під час гасіння використовують не так багато масла, продукт виходить нежирним і більш смачним в порівнянні з сирими овочами.

Тушковані овочі менш корисні в порівнянні зі свіжими

Користь кабачків при схудненні

Кабачки несуть велику користь для організму дорослої людини, в тому числі і для схуднення. Це пов’язано з декількома причинами:

  1. у складі присутні харчові волокна, які стимулюють травлення і забезпечують відчуття ситості.
  2. продукт низькокалорійний і не містить жиру. Навіть якщо з’їсти велику порцію гарніру на основі кабачків, блюдо принесе користь – наситить організму, але не збільшить вагу.
  3. у м’якоті міститься багато вітаміну с, який зміцнює імунітет, надає бадьорість, підвищує витривалість.

Порада! для розвантажувальних днів велику користь принесуть молоді кабачки.

Вони більш приємні на смак, тому вживати їх можна і в сирому вигляді. Свіжі овочі містять максимальну кількість вітамінів, що добре позначиться на обмінних процесах і на схудненні.

Чим корисні кабачки для організму вагітної

Овочі приносять користь і під час вагітності. Вживати їх можна протягом усього терміну – i, ii і iii триместрів. Продукт низькокалорійний, не містить органічних кислот, не викликає здуття, важкість у животі, нудоту і блювоту. Він наситить організм вітамінами і мінералами, що особливо важливо в цей період.

Користь кабачків пов’язана і з тим, що вони допомагають усунути набряклість за рахунок сечогінного ефекту. М’якоть виводить зайву рідину з організму, завдяки чому самопочуття поліпшується. Також вона позбавляє від запорів, які особливо часто спостерігаються під час вагітності.

В період грудного годування овоч можна практично відразу включити в звичний раціон. Щоб перестрахуватися, починати краще з невеликої кількості, наприклад, 50-70 г в день. Якщо самопочуття дитини і матері після цього будуть нормальними, можна поступово збільшити порцію до звичних обсягів.

Користь кабачків для дітей

Овочі приносять користь дітям. Вони покращують травлення, насичують організм вітамінами і мінеральними речовинами. У м’якоті практично немає жирів, що позбавляє від проблем з травленням, тяжкості в животі та інших неприємних симптомів. Свіжі кабачки і сік, зміцнюють імунну систему. Тому їх показано вживати у весняно-осінній період, коли поширюються сезонні інфекції.

Овочі зміцнюють імунітет дітей

Важливо! кабачок корисний і для грудничка. Він не дає алергічних реакцій-практично всі люди можуть вживати цей овоч в помірних кількостях, не побоюючись за своє здоров’я.

Народні рецепти

Завдяки користі для здоров’я кабачки використовують в народній медицині для лікування різних захворювань, наприклад, від глистів і цукрового діабету.

Від глистів

Для знищення паразитів беруть 50 г насіння овоча, очищають їх і заливають склянкою води. Кип’ятять на повільному вогні 15 хвилин і настоюють 2 години, проціджують і приймають по половині склянки 3три рази на добу до їди.

При цукровому діабеті

Після термообробки глікемічний індекс кабачків збільшується. Тому при діабеті найбільше користь дадуть овочі в свіжому вигляді. Їх можна подрібнити на тертці, додати рубаний часник, зелень кропу, оливкова олія іТрохи солі. Такий салат можна використовувати як гарнір до м’ясних і рибних страв.

Особливості вживання

Кабачок дає досить багато користі для організму практично в будь-якому віці. Щоб витягти максимум з цього овоча, рекомендують дізнатися про особливості його вживання в різних випадках, наприклад, при діабеті або виразці шлунка.

При панкреатиті

При панкреатиті в їжу можна вживати тільки свіжі або тушковані овочі. Принесуть користь і кабачки, запечені в духовці з мінімальною кількістю масла. Від смаженої їжі слід повністю відмовитися, особливо в період загострення.

При діабеті

Під час діабету вживати кабачок слід з обережністю. Його глікемічний індекс становить 75 одиниць-це приблизно стільки ж, скільки у кавуна. Варто мати на увазі, що овоч швидко підвищує рівень цукру в крові. Тому при діабеті його слід включати в раціон тільки з обмеженням.

При гастриті і виразці шлунка

При гастриті з підвищеною кислотністю кабачки принесуть користь як в термічно обробленому, так і в свіжому вигляді. Вони не містять кислот, тому не впливають на склад шлункового соку шлунка.

Але якщо кислотність знижена, вживати овоч в свіжому вигляді і сік з нього не рекомендують. Це може спровокувати подразнення слизової оболонки.

Під час виразки кабачки можна включити в раціон. Вони дадуть особливу користь в тушкованому або запеченому вигляді. Але в період загострення овочі виключають з меню аж до стабілізації самопочуття.

Кабачки можна вживати при гастриті і виразці шлунка

При подагрі

При подагрі вживати кабачки можна. Вони дадуть певну користь, пов’язану з насиченням організму вітамінами і мінералами. Однак зловживати ними не варто, особливо в смаженому вигляді.

Застосування в домашній косметології

Лікувальні властивості кабачків дозволяють використовувати їх і в косметології. Їх вводять до складу масок для обличчя. Овочевий склад допоможе відновити волосся.

Для шкіри обличчя

Для приготування маски рекомендують подрібнити кабачок (50 г) на дрібній тертці, додати жовток яйця і 1 ст.л. Пшеничного борошна, а також 10 мл оливкової олії. Кашку збивають в блендері і наносять на обличчя, а також на шию на 20 хвилин. Якщо повторювати процедуру регулярно, можна буде швидко позбутися від зморшок і припухлості.

Для волосся

Для зміцнення волосся і усунення жирності рекомендують змішати подрібнений на тертці кабачок з оливковою олією і борошном або косметичної глиною до отримання однорідної кашки. Потім втерти в корені волосся і залишити на 20-30 хвилин, після чого змити теплою водою з шампунем.

Шкода кабачків і протипоказання

Кабачок може завдати не тільки користь, але і шкоду, якщо вживати його в надмірних кількостях. З обережністю овоч включають в раціон в таких випадках:

  • синдром роздратованого кишечника;
  • діабет;
  • гастрит, виразка в стадії загострення;
  • панкреатит (смажені страви небезпечні).

Єдиним суворим протипоказанням є індивідуальна непереносимість. При виникненні алергічних реакцій овоч повністю виключають з меню.

Висновок

Користь кабачка для організму добре вивчена. Вживати цей овоч можна в будь-якому віці навіть при наявності хронічних захворювань. Продукт найбільш корисний в свіжому вигляді. Тому краще використовувати його без термічної обробки.