Нерідко в процесі вживання або використання цитруса, шкірку викидають. Але можна знайти їй більш гідне застосування, наприклад, зробити цукати з грейпфрутових кірок. Десерт виходить ароматний з приємною гірчинкою, яка не псує смак, а навпаки додає йому особливу пікантність.

Користь і шкода цукатів з грейпфрутових кірок

Основна концентрація корисних елементів знаходиться в цедрі цитруса, тому її не прибирають під час переробки.

У цукатах грейпфрута містяться:

  • фітонциди;
  • клітковина;
  • флавоноїди;
  • кумарини;
  • жирні кислоти;
  • феноли;
  • набір мікро і макроелементів;
  • пектин.

Вживання ласощів знижує рівень холестерину, нормалізує обмінні процеси, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить шлаки

З обережністю застосовують при цукровому діабеті, з індивідуальною непереносимістю цитрусових, при гастриті або виразці шлунка.

Вибір і підготовка грейпфрутових кірок

На 1 кг йде приблизно 3-4 грейпфрута. Якщо плоди більші, буде достатньо і двох штук. Вийде приблизно 300 г кірок (залежить від їх товщини). За вмістом флавоноїду нарингина, що надає гіркоту цедрі, всі сорти однакові, тому колір шкірки у виборі сировини ролі не грає. Головне, щоб плоди були свіжі.

Основні вимоги до якості:

  • грейпфрут повинен бути стиглим, у недозрілого концентрація гіркоти цедрі вище;
  • поверхня пружна, без м’яких ділянок;
  • забарвлення однотонне, яскраве;
  • відсутність темних плям;
  • виражений аромат.

Для приготування десерту потрібно відокремити шкірку від м’якоті. Роблять чотири поздовжніх надрізу глибиною 3-4 мм від верхівки до ділянки, де знаходилася плодоніжка. Піддягають кірку і відокремлюють від часточок. З внутрішньої частини прибирають білі волокна, вони теж гіркі, залишки видаляють в процесі підготовки сировини до переробки.

Цитруси бувають різного сорту червоні і темно-жовті, ближче до помаранчевого

Увага!

Рецепти приготування цукатів з кірок грейпфрута в домашніх умовах

Позбутися гіркоти можна декількома способами: замочують заготовку, кип’ятять кілька разів в чистій або підсоленій воді. Готовий продукт пересипають просто цукром або пудрою, варять в яблучному соку або воді. Для посилення аромату додають будь-яку пряність (за смаком).

Цукати, проварені з сіллю

Щоб десерт вийшов солодкими, без домішки сторонніх присмаків, для видалення гіркоти з цедри грейпфрута використовують сіль.

Компоненти:

  • грейпфрут-3 великих або 4 середніх екземпляри;
  • сіль (не йодована) – 4 ч. Л.;
  • сік лимона – 1 ч. Л;
  • цукор – 250-300 г;
  • вода (для сиропу) – 250 мл.

Приготування:

  1. у варильну ємність заливають 2 л води, додають 1 ч.л. Солі.
  2. поміщають в рідину неформовані частини грейпфрута.
  3. кип’ятять 10-15 хв.
  4. зливають, промивають шкірку.
  5. повторюють три рази. Ставлять варити в такому ж сольовому розчині.
  6. дають заготівлі просохнути, прибирають зсередини білі волокна (до повного їх відділення від м’якоті).
  7. нарізають кірки приблизно по 15 мм.
  8. з’єднують воду за рецептом і цукор, варять сироп.
  9. у нього кладуть цитрусову заготовку, кип’ятять на повільному вогні, постійно перемішуючи (25-30 хв.). В кінці варіння додають сік лимона.

Коли часточки охолонуть, їх викладають на піднос, пересипають цукром. Залишають для просушування на 5-8 годин.

Рада! не варто сушити цукати в духовці, вони стануть жорсткими.

Продукт виходить прозорий, темно-жовтого кольору з червонуватим відтінком

Цукати на яблучному соку з корицею

Компоненти рецепта:

  • свіжовичавлений яблучний сік – 250-300 мл;
  • грейпфрути – 1 кг;
  • цукор – 300 г;
  • палички кориці – за смаком.

Як зробити цукати:

  1. гіркота з кірок прибирають шляхом замочування сировини на дві доби з періодичною заміною води або кип’ятять не менше чотирьох разів по 15 хв.в сольовому розчині (2 л/1 ч. Л.).
  2. поділяють шкірку на невеликі частини.
  3. з’єднують сік і цукор. Коли сироп закипить, додають корицю.
  4. кладуть в киплячу суміш заготовку, знижують температуру до мінімуму. Перемішують цукати постійно. Кип’ятять до випаровування сиропу.

Коли заготовка охолоне, розкладають на деко або піднос, пересипають цукровою пудрою. Залишають на вісім годин до готовності.

Кориця додасть цукатам пряний аромат, при бажанні її можна замінити стручком ванілі

Цукати з вимочених грейпфрутових кірок

Щоб по максимуму позбутися гіркоти, кірки грейпфрута витримують у воді. Сировина заливають холодною рідиною, вона повинна повністю покривати заготовку. Щоб частини не спливали, поміщають у воду тарілку дном вниз. Вона повинна бути меншого обсягу, ніж ємність з корками. На тарілку можна поставити 0,5 л банку з рідиною або глибоку миску і заповнити струменем з крана. Через добу воду змінюють, замочують заготовку 48 годин.

Перед приготуванням кірки дістають, прибирають з внутрішньої поверхні фрагменти білих волокон.

Рада! відрізають невелику частину грейпфрута і пробують на гіркоту, якщо вона не пішла повністю, поміщають кірки в холодну воду ще на добу.

Для приготування цукатів знадобиться:

  • грейпфрут – 3 шт.
  • вода – 200 мл;
  • цукор-300 г.

Рецепт:

  1. у каструлю з подвійним дном виливають рідину.
  2. ставлять на вогонь, додають цукор, кип’ятять до розчинення кристалів.
  3. нарізають заготовку уздовж на тонкі довгі лінії або поперек, кому як зручно.
  4. грейпфрут поміщають в сироп і варять, постійно перемішуючи. В процесі нарізка віддасть всю вологу і покриється нею повністю.
  5. вогонь прибирають до мінімуму, кип’ятять до повного випаровування води.
  6. прибирають з плити і дають охолонути.
  7. дістають цукати і викладають для просушування на деко, закритий пергаментом.
  8. зверху посипають цукром або пудрою.

Щоб десерт був повністю готовий, його залишають на 6-8 годин.

Блюдо виходить з легкою, приємною гірчинкою

Швидкий рецепт цукатів

Компоненти:

  • шкірка грейпфрута-300 г;
  • вода-0,5 л;
  • цукор-700 г.

Як швидко зробити цукати:

  1. кірки відразу нарізають на частини.
  2. чотири рази кип’ятять заготовку в 2,5 л (10 хв.), кожен раз змінюють воду.
  3. роблять сироп з 500 г цукру, варять в ньому цукати (35 хвилин).
  4. після охолодження дістають і кожен шматок, обвалюють в цукрі, що залишився, розкладають на плоскій поверхні, щоб частини між собою не стикалися.

Через три години десерт готовий до вживання.

Часточки виходять м’якими, по щільності нагадують мармелад

Цукати з кірок грейпфрута без цукру

Компоненти:

  • грейпфрут – 1 кг;
  • фруктоза – 150 г;
  • мед (густий) – 100 г;
  • вода-250 мл.

Приготування цукатів:

  1. з шкірки грейпфрута прибирають гіркоту будь-яким зручним способом.
  2. з’єднують воду з сахарозою, в сироп опускають нарізану часточками заготовку, варять 15-20 хв.
  3. мед розігрівають на паровій бані до рідкого стану і занурюють в нього кожну частину.

Розкладають цукати на папір для випічки і залишають на 3-4 години.

Десерт виходить дуже солодким, його краще подавати до чаю

Як зберігати цукати

Готовий продукт поміщають в закриту ємність: контейнер, тару для сипучих продуктів, скляну банку або паперовий пакет. Основна вимога до місця зберігання-низька вологість повітря, в іншому випадку частини між собою злипнуться і цукати втратять товарний вигляд.

Температура в місці зберігання не повинна бути високою. Оптимальний показник + 5-80 c. Якщо є місце в холодильнику і ємність добре закрита, ставлять на полицю. При занадто високій температурі шматочки стануть жорсткими, якщо тара відкрита, то в десерт можуть потрапити комахи.

Висновок

Цукати з грейпфрутових кірок за технологією приготування мало чим відрізняються від аналогічного десерту, наприклад, з апельсина, дині або інших фруктів. Складність полягає в тому, що використовують шкірку повністю, не знімаючи цедру (верхній шар). У грейпфрута вона гірка, тому від неприємного смаку попередньо необхідно позбутися.