Вміст

  • 1 склад, глікемічний індекс і калорійність
  • 2 можна схуднути на горосі
  • 3 чи можна поправитися від гороху
  • 4 якийсь горох краще для схуднення
    • 4.1 жовтий
    • 4.2 зелений
    • 4.3 консервований
    • 4.4 варений
    • 4.5 нут
  • 5 як вживати
    • 5.1 горохове пюре
    • 5.2 гороховий суп
    • 5.3 котлети з гороху
  • 6 можливу шкоду й протипоказання
  • 7 висновок
  • 8 відгуки дієтологів і результати

У боротьбі із зайвими кілограмами горохову дієту вважають найбільш ефективною. Крім того, низькокалорійний продукт надовго насичує організм, благотворно на нього впливає. Горох при схудненні може завдати шкоди тільки в тому випадку, якщо його вживати у великій кількості, не враховуючи протипоказань.

Склад, глікемічний індекс і калорійність

Залежно від стану, багатий вітамінами, корисними мікроелементами і рослинними білками продукт має різні показники калорійності:

  • заморожений / свіжий – 72 ккал;
  • сухий – 298 ккал.

Такі ж зміни відбуваються і з глікемічним індексом гороху:

  • сушений – 25 од.;
  • свіжий-50 од.

Хімічний склад продукту:

  1. ретинол – вітамін а) – регулює обмінні процеси, сприяє зміцненню кісткових тканин, благотворно впливає на органи зору.
  2. тіамін (в1) – допомагає позбутися від шлаків, покращує роботу нервової системи.
  3. рибофлавін – в2)-стабілізує функціонування серцево-судинної системи.
  4. холін (в4) – корисний для безперебійної роботи печінки, бере участь в синтезі гормонів.
  5. пантотенова кислота – в5) – запобігає захворюванням серця, попереджає розвиток анемії.
  6. адермін (в6) – відповідає за регуляцію мінеральних речовин в організмі.
  7. біотин (в7) – знижує ризик розвитку цукрового діабету.
  8. інозит – в8) – позитивно впливає на пам’ять.
  9. аскорбінова кислота – с) – підвищує захисні функції імунної системи.

Також до складу гороху входять мікро – і макроелементи, амінокислоти, натуральний цукор і каротин. Продукт багатий білками, а вуглеводів і жирів в ньому менше, ніж в макаронах або картоплі.

Чи можна схуднути на горосі

Горох швидко насичує організм. Для втамування голоду досить невеликої порції. Крім того, на відміну від інших продуктів він має збалансований амінокислотний склад, повністю покриває потребу організму в органічних сполуках, необхідних для повноцінної роботи органів і систем.

Увага! щоб горох максимально засвоївся, його рекомендують вживати з зеленню кропу і петрушки.

Сухі зерна варять до готовності. Крупу не змішують з іншими бобовими, так як це негативно позначиться на роботі шлунково-кишкового тракту, блюдо стане більш калорійним, схуднути не вийде.

Чи можна поправитися від гороху

Поправляються від гороху тільки в одному випадку, якщо зловживають крупою, і додають в готові страви калорійні, копчені і смажені інгредієнти.

Який горох краще для схуднення

Після термічної обробки корисні властивості гороху зберігаються. Для ефективного схуднення слід врахувати деякі особливості введення крупи в раціон.

Жовтий

Жовтий горох можна купити в будь-якому продуктовому магазині. Найчастіше його використовують для приготування супів. Деякі сумніваються, чи варто вживати його при схудненні, так як калорійність продукту досить висока. Перед варінням жовтий горох довго вимочують, потім варять. В процесі теплової обробки показник калорійності гороху скорочується в п’ять разів.

Зелений

Зелений горошок ідеально підходить для схуднення (якщо продукт не пройшов заморозку). У свіжому вигляді його використовують в якості перекусу, доповнюють салати, овочеві рагу. За рахунок крахмалистости горох дає відчуття насиченості на тривалий час. При схудненні це допоможе уникнути шкідливих перекусів напівфабрикатами або стравами з фаст-фудів.

Під час схуднення можна вживати і заморожений зелений горошок. Він стане ситним доповненням до будь-яких страв, але користі від нього для організму немає.

При схудненні добова норма зеленого горошку – не більше однієї склянки

Консервований

Тим, хто при схудненні дотримується суворої низькокалорійну дієту, продукт допомагає заповнити недолік білка і вітамінів. У такому вигляді він несе організму найбільшу користь:

  • покращує роботу серцево-судинної системи;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • зміцнює стінки судин.

Після термічної обробки в горосі залишаються всі корисні речовини. Тому горошок дозволений до вживання тим, кому протипоказана консервація, за умови, що заготовки господиня робила самостійно.

Консервований продукт, придбаний в магазині, може містити шкідливі хімічні компоненти, які виробники додають, щоб збільшити термін придатності.

Варений

Варений горох-відмінний варіант для схуднення, так як дозволяє урізноманітнити раціон різними стравами, на шлунок впливає м’якше, ніж свіжий. Головне, при їх приготуванні не захоплюватися іншими компонентами, які зроблять їжу більш калорійною, що не несе користі при схудненні.

Бобові в процесі термічної обробки не втрачають корисних компонентів

Для схуднення при приготуванні страв з вареного гороху не слід додавати до них вершкове масло, копченості, бекон або картопля.

Нут

Калорійність баранячого гороху (його часто називають нут) вище, ніж у звичайного

У сушеному продукті налічують 309 ккал, після варіння цей показник знижується до 117 ккал. У нуту є перевага перед звичайним горохом – при його вживанні процес газоутворення проходить не так інтенсивно.

Як вживати

Горохова дієта має на увазі щоденне вживання продукту 1-2 рази на добу. Як правило, стравами на основі гороху замінюють обід або вечерю. Головне, щоб вони не містили жирів. У той же час, згідно відгуками, горох на ніч при схудненні провокує занепад сил.

Важливо! солять горохові страви в кінці приготування. В іншому випадку він погано розвариться, залишається жорстким.

Горохове пюре

Горохове пюре-некалорійний, але ситний продукт

Класичне блюдо корисно при схудненні. Його готують з води і гороху, але допускається додавання в мінімальних кількостях вершкового масла і молока.

Калорійність 100 г страви-118 ккал.

Інгредієнти:

  • горох – 200 г;
  • вершкове масло – 30 г;
  • молоко – 60 г;
  • вода – 500 мл;
  • сіль – за смаком.

Рецепт приготування:

  1. бобові промивають. Заливають водою, залишають на 3-4 години.
  2. після закінчення часу промивають ще кілька разів, поки зливається вода не стане прозорою.
  3. заливають водою, відправляють на вогонь. Коли горох закипить, блюдо млоять на повільному вогні протягом 1,5 годин.
  4. за 20 хв.до готовності горох солять, додають масло і молоко.

Щоб вийшла однорідна маса, пюре збивають за допомогою блендера або використовують толкушку.

Гороховий суп

Гороховий суп при схудненні-корисний низькокалорійний продукт, який добре засвоюється організмом

Рідке блюдо можна вживати не менше 3-4 разів на тиждень.

Калорійність 100 г продукту – 57 ккал.

Інгредієнти:

  • горох – 250 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 4 шт.;
  • корінь селери – 1 шт.;
  • вода – 5 л;
  • оливкова олія – 1 ст. Л.

Рецепт приготування:

  1. бобові промивають, замочують на шість годин.
  2. з води, двох очищених і подрібнених коренеплодів моркви і селери варять бульйон (до повної готовності овочів).
  3. воду з гороху зливають, промивають його ще кілька разів, закладають в суп.
  4. поки вариться крупа дві моркви і цибулину дрібно нарізають, розкладають на деку, збризкують оливковою олією. Овочі запікають в розігрітій духовій шафі до готовності (близько 10 хв.).

Коли крупа повністю звариться, суп присолюють, додають запечені овочі.

Котлети з гороху

Котлети з гороху смачні і поживні, але при схудненні балувати себе смаженою стравою слід нечасто

Калорійність 100 г продукту – 180 ккал.

Компоненти:

  • горох – 200 г;
  • цибуля, морква – по 1 шт.;
  • вода – 500 мл;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • манна крупа для обвалки.

Як приготувати:

  1. з крупи готують пюре. Для цього горох на кількаГодин заливають водою, промивають, поки рідина не стане прозорою. Потім продукт варять на повільному вогні протягом 1,5 годин.
  2. моркву миють, відварюють до готовності.
  3. цибулю очищають, нарізають дрібними кубиками.
  4. коли маса готова, її солять, перебивають блендером в пюре.
  5. коли продукт охолоне, до нього додають протерту моркву і цибулю.
  6. з суміші формують котлети, обвалюють в манній крупі.

Котлети обсмажують на олії з двох сторін.

Можлива шкода і протипоказання

Важливо! часте вживання гороху може нашкодити навіть здоровим людям. У них спостерігається метеоризм і здуття кишечника. У деяких випадках це загрожує розвитком дисбактеріозу.

Захворювання, при яких горохова дієта при схудненні протипоказана:

  • погана згортання крові;
  • тромбофлебіт;
  • подагра;
  • загострення виразкової хвороби;
  • запальні захворювання кишечника.

Захоплення гороховою дієтою при схудненні призводить до нетравлення шлунка, що відбивається на роботі інших органів і систем організму.

Висновок

Горох при схудненні принесе користь, якщо готувати його за дієтичними рецептами без додавання калорійних компонентів. Продукт може викликати тяжкість в животі, метеоризм і діарею, тому не варто його вживати у великих кількостях. Перед введенням в раціон слід ознайомитися з протипоказаннями.

Євгенія, 32 роки, м смоленськ

Перш ніж рекомендувати дієту своїм пацієнткам, вирішила перевірити на собі, від гороху товстіють або худнуть. Цей інгредієнт став головним компонентом мого раціону. Варила пюре, супи, консервований горошок додавала в салати. Результатом залишилася задоволена-схудла за місяць на 4 кг.

Після народження другої дитини стала швидко набирати вагу. Миритися з таким станом справ не хотілося, самостійно підібрані дієти для схуднення не допомагали. Була змушена звернутися до фахівця, щоб він розписав для мене меню. На гороховій дієті за п’ять тижнів пішло 6 кг.коли повернуся у форму, все одно продовжу готувати страви на основі гороху.