Після вагітності, пологів жінка потребує поповнення витраченої енергії. Її імунітет ослаблений, щоб відновити захисні сили організму, потрібно збалансований раціон харчування. І не останнє місце в ньому відведено фруктам, які мають багатий хімічний склад. Але годує мама повинна враховувати реакцію дитячого організму на нові продукти. Тому потрібно розібратися, наскільки корисна хурма при грудному вигодовуванні, адже вона має в’язким ефектом. А також варто знати шкідливі властивості продукту.

Тільки дозрілий фрукт здатний принести користь мамі, що годує і дитині

Чи можна мамі, що годує хурму

Хурма – південний плід, який в достатку з’являється восени на прилавках магазинів, коли на вулиці вже сльота і холод. Цінність її в багатому хімічному складі і високих смакових якостях при повному дозріванні. Причому за змістом корисних компонентів хурма перевершує яблука, банани і мандарини.

На думку фахівців, цей фрукт можна вживати мамі, що годує, але існують деякі обмеження. І, щоб уникнути небажаних наслідків, потрібно їх враховувати.

Користь хурми при грудному вигодовуванні

Даний плід – це джерело вітамінів, мінеральних речовин. При цьому він має низьку калорійність всього 53 ккал на 100 продукту. А це означає, що при його вживанні годує жінка може зміцнити свій імунітет, не побоюючись появи зайвих кілограмів. Високий вміст заліза в хурмі сприяє поліпшенню складу крові і підвищенню її обсягу. Вона допомагає нейтралізувати токсини в організмі жінки, прискорює відновлення після перенесених пологів.

Бактерицидну дію фрукта знижує ймовірність розвитку маститу і циститу у годуючої мами. А комплекс вітамінів підвищує стійкість до вірусів інфекцій, застуді організму жінки і малюка. Даний фрукт, за твердженням фахівців, допомагає нормалізувати гормональний фон годуючої мами, прискорити обмінні процеси.

До того ж солодкий смак плоду піднімає настрій, незважаючи на холодні осінні дні. Це допомагає жінці легше переносити недосипання і турботи за малюком. Стигла хурма у великій кількості містить пектин і харчові волокна. Вони активізують перистальтику кишечника і допомагають попередити запори, які нерідко виникають у годуючої мами після пологів.

Сприятливий вплив на розвиток і зміцнення здоров’я дитини фрукт надає, потрапляючи в його організм з молоком матері. Кальцій необхідний кістковій тканині, магній-серцевому м’язі, клітковина – для нормалізації функції органів травлення.

Хурма на 78% складається з води, що дозволяє підвищити вироблення грудного молока

Шкода хурми при гв

Однак, незважаючи на користь фрукта, в деяких випадках він здатний завдати шкоди мамі, що годує і малюкові. Щоб уникнути негативних наслідків після його вживання, потрібно знати існуючі протипоказання.

Для дитини

Про високий вміст каротину в продукті свідчить жовто-помаранчевий колір плода. Цей рослинний пігмент вважається сильним алергеном. Тому реакція організму дитини на нього може виражатися висипаннями на тілі, роздратуванням шкіри.

Хурма містить поліфеноли, які є потужними антиоксидантами природного походження. Висока їх концентрація в продукті здатна викликати збій роботи травної та сечовидільної системи. Адже поліфеноли вимагають тривалої ферментації, тому важче засвоюються організмом малюка. Це може стати причиною розладу стільця, підвищеного метеоризму, кишкових коліків, нудоти.

Для мами

Даний фрукт містить багато цукрів, тому жінкам, які страждають на цукровий діабет, він протипоказаний. У деяких випадках хурма здатна не тільки надавати проносну дію, але і викликати запори. Така реакція організму годуючої жінки можлива при вживанні недозрілого плоду, оскільки він містить в надлишку таніни.

Іноді хурма може стати причиною непрохідності кишечника. Таке можливо при порушенні перистальтики органу на тлі перенесеної операції. В цьому випадку клітковина плода утворює щільний згусток.

Важливо! заборонено мамі, що годує їсти хурму з холодною водою і молоком, а також на голодний шлунок, інакше проблем з травленням не уникнути.

Особливості вживання хурми при годуванні груддю

При правильному вживанні продукту він здатний принести тільки користь. Тому жінка повинна заздалегідь ознайомитися з рекомендаціями щодо введення хурми в раціон.

Коли можна їсти хурму після пологів

У перший місяць грудного годування цей продукт не рекомендується включати в меню. Причому дане правило стосується всіх жінок, навіть тих, які вживали його протягом вагітності. Адже на ранньому етапі розвитку внутрішні системи малюка тільки адаптуються до нових умов і будь-який продукт, крім грудного молока, може привести до негативних наслідків для здоров’я.

Пробувати вводити фрукт в раціон можна з третього місяця життя дитини. До цього часу його травлення вже приходить в норму. А це означає, ймовірність нетравлення знижується.

Найкраще введення хурми в раціон годуючої мами поєднувати з початком прикорму малюка

Скільки хурми можна з’їсти

У перший раз можна з’їсти невеликий шматочок стиглого фрукта і простежити за реакцією організму дитини протягом доби. Вживати продукт рекомендується в першій половині дня. Якщо це не призвело до появи алергічної реакції, то тоді можна поступово збільшувати дозування. Норма споживання хурми для годуючої мами становить 1-2 стиглих плода не більше двох разів на тиждень.

Який сорт хурми вибрати мамі, що годує

Існує багато сортів цього фрукта. І головна їхня відмінність у змісті танінів, що викликають в’яжучий ефект. Для годуючої мами підійдуть види з мінімальною концентрацією цих речовин, що дозволить уникнути побічних явищ.

Сорти хурми, які можна при гв:

  1. корольок. Солодкий фрукт, соковита м’якоть якого при дозріванні стає темно-коричневою, за що сорт ще називають шоколадним.

    Корольок дозріває в кінці жовтня

  2. шарон. Гібридна форма культури, отримана при схрещуванні хурми і яблука. Плід сплощений, солодкий без кісточок з хрусткою м’якоттю.

    Шарон відрізняється м’яким смаком без терпкості

  3. фуйю. Плоди невеликі, за смаком нагадують солодкий гарбуз. М’якоть хрустка, без кісточок.

    Сорт фуйю отриманий на основі східного виду культури

  4. тамопан. Плоди великі, плоскі, з товстою шкіркою. При дозріванні набувають рівномірний помаранчевий окрас.

    Плоди тамопана потрібно вживати після заморозки

Важливо! якщо хурма в’яже, то її потрібно покласти в морозилку на добу, так як при мінусовій температурі таніни руйнуються.

Корисні рецепти

Годувальниці вживати південні плоди можна не тільки свіжими, але і в’яленими. Процес приготування таких фруктів, на відміну від сушки, проходить без впливу тепла. Волога з продукту випаровується під потоками повітря. В’ялення вимагає тривалого часу, але при цьому хурма залишається м’якою і повністю зберігає харчові та смакові якості.

Також на основі даного плоду можна готувати різні страви в період лактації. Їх вживання зводить до мінімуму можливі ризики для годуючої мами і малюка.

Запіканка

Будуть потрібні:

  • 4 хурми;
  • 200 г цукру;
  • 120 г борошна;
  • сік з половини лимона;
  • 200 г сметани;
  • 3 яйця;
  • трохи вершкового масла.

Процес приготування:

  1. збити окремо яйця.
  2. додати в них цукор, сік лимона, борошно, сметану.
  3. зварити окремо фрукти в підсолодженій воді.
  4. після охолодження нарізати їх часточками.
  5. викласти хурму в форму, залити тестом.
  6. змастити зверху вершковим маслом.
  7. випікати півгодини при температурі 180 °с.

Запіканку можна посипати цукровою пудрою по готовності

Фруктове пюре

:

  • 2 стиглі хурми;
  • 2 банана.

Процес приготування:

  1. очистити хурму від кісточок і шкірки.
  2. нарізати її і банани дрібними шматочками.
  3. подрібнити фрукти блендером до консистенції пюре.

При подачі страви його прикрасити гілочками м’яти

Йогуртовий мус з хурмою

Будуть потрібні:

  • 3 середнього розміру хурми;
  • 200 мл натурального йогурту;
  • 50 г цукру;
  • 400 мл 20% вершків;
  • 4 пластини листового желатину.

Процес приготування:

  1. замочити желатин у воді.
  2. змішати йогурт з цукром.
  3. отриману масу з’єднати з набряклим желатином, попередньо злив воду.
  4. Витримати десять хвилин.
  5. збити блендером вершки.
  6. з’єднати їх з йогуртовою масою.
  7. очистити плоди від шкірки і насіння.
  8. блендером збити їх до однорідної маси.
  9. викласти в креманки шарами хурму і йогуртову масу.
  10. поставити в холодильник.

Насолоджуватися мусом можна через три години, коли він застигне

Висновок

Хурма при грудному вигодовуванні може принести користь і шкоду годувальниці і малюкові. Щоб виключити ймовірність побічних ефектів, потрібно вводити продукт в меню поступово малими дозами. Це дозволить знизити навантаження на травну та імунну систему дитини.