Гібрид лимона і мандарина в європейських країнах отримав назву рангпур. Виведена селекціонерами ягода в росії відома, як лімандарин. Родом культура з індії, відома людству з давніх часів. По виду плоди нагадують мандарин, але смакові якості ближче до лимону. Фото різних видів гібрида лимона і мандарина, їх назви представлені нижче.

Як називається гібрид лимона з мандарином

Є припущення, що ім’я рослині дісталося від міста рангпур (одного з найбільших в бангладеші). В японії культура відома як хайм, в бразилії її прозвали краво.

У фрукта-гібрида, отриманого в результаті схрещування лимона і мандарина, кілька назв: рангпур (найбільш поширене), лимония, лимандарин.

Історія виникнення

Гібридна форма була отримана від мандарина і катонських лимонів.

Батьківщиною культури є індія, але з незапам’ятних часів рослина набула поширення і в китаї

В європу рінгапур потрапив в 1813 р він володів солодким смаком, в порівнянні з нинішніми плодами. Був завезений з острова таїті.

В даний час гібрид культивують в країнах азії: в китаї і японії, в південній америці і європі. Рінгапур вирощують для оформлення ділянок, як підщепу для отримання плодів цитрусових, так як культура має високу стійкість до посухи.

Опис гібрида лимона і мандарина

Лімандарин являє собою дерево. Виростає у висоту від 3 до 5 м.пагони у рослини тонкі, никнуть. Листя пляшково-зеленого відтінку, невеликого розміру, яйцевидної форми. Гілки і кора пофарбовані в коричневий колір з фіолетовим відливом. На них в невеликій кількості ростуть короткі колючки.

Рінгапур цвіте поодинокими або зібраними в кілька штук квітами лілово-фіолетового відтінку. Рослина виділяє тонкий, приємний аромат цитрусових.

В діаметрі ягода досягає 5 см, за зовнішнім виглядом схожа з мандарином. Шкірка легко очищається, м’якоть пофарбована в морквяно-помаранчевий колір. На смак плоди нагадують лимон.

Гібрид лимона і мандарина, що отримав назву лімандарин, можна виростити з кісточки стиглого фрукта

Чим відрізняється гібрид від інших цитрусових

Вченим вдалося отримати сортові форми лимандарина, їх назвали клонами рослини: лімейра, санта-барбара, цитроліма, татуатірінга.

Всі вони мають відмінності як за зовнішнім виглядом, так і за смаком. Об’єднує сорти те, що вони наділені високою стійкістю до хвороб, в першу чергу, до парші і кореневої гнилі.

У одних сортів шкірка м’яка, у інших – більш груба. Також ягоди відрізняються за формою. Зустрічаються з довгастої горловинкою, еліпсоподібної, кулястої і круглої форми.

Хімічний склад і калорійність

Гібрид успадкував хімічний склад від лимона. Як і інші представники роду цитрус сімейства рутові, рінгапур багатий вітамінами і корисними для організму мінералами.

М’якоть фруктів гібрида лимона і мандарина містить:

  • похідні кумаринів, які є антикоагулянтами непрямої дії, на людський організм практично не впливають;
  • сексвітерпени знайшли застосування в медицині і парфумерії;
  • харчові волокна і цукру;
  • флавоноїди – мають здатність підвищувати еластичність еритроцитів, гальмують згортання крові, зменшують проникність і ламкість капілярів;
  • фітонциди – пригнічують ріст і розвиток грибів і бактерій;
  • пектини – знижують ризик виникнення хвороб серця і судин, очищають організм від важких солей і металів.

До складу ягід лимандарина входять:

  • мінерали: цинк, магній, залізо, натрій, фосфор, кальцій, калій;
  • вітаміни: а, в1, в2, в9, в12, с, е, рр;
  • органічні кислоти: яблучна і лимонна.

У насінні, листі і гілках виявлено жирне масло і лимонін. У ягодах містяться ефірні масла, які надають їм лимонний аромат.

Калорійність лимандарина на 100 г продукту – від 29 до 33 ккал

Чим корисна суміш мандарина з лимоном

Корисні властивості фрукта, отриманого в результаті схрещування лимона і мандарина:

  • знижує стомлюваність;
  • добре втамовує спрагу;
  • покращує апетит;
  • розчиняє відкладення сечової кислоти в суглобах;
  • нормалізує мінеральний обмін;
  • зміцнює імунітет, заповнює нестачу вітаміну с;
  • відновлює роботу кишечника;
  • підвищує кислотність шлункового соку;
  • має протиблювотний ефект;
  • надає заспокійливу дію.

Лімандарин рекомендують вживати для лікування і профілактики таких захворювань:

  • гіпертонія;
  • ангіна;
  • атеросклероз;
  • подагра;
  • ревматизм;
  • цинга;
  • авітаміноз.

Масло, яке отримують зі шкірки гібрида, благотворно впливає на нервову систему, покращує психічний стан, допомагає впоратися зі стресами.

Важливо! у фруктів є обмеження. Плоди рінгапура не можна вживати, якщо у людини виявлена алергія на цитрусові. Табу при нефритах, підвищеній кислотності шлунка, холециститі.

Застосування

В америці дерева гібрида лимона і мандарина використовують при оформленні присадибної ділянки. Рослина невибаглива, не вимагає до себе підвищеної уваги.

Низькокалорійні плоди використовують в дієтичному харчуванні. З фруктів готують мармелад, додають в джеми, фруктові салати, використовують для випічки. Сік лимандарина додають в сік мандарина, щоб отримати більш виражений смак. Сушену цедру кидають в чай. Сам фрукт відмінно поєднується з рибними та м’ясними стравами.

Як вибрати

Вибираючи в супермаркеті плоди гібрида лимона і апельсина, слід звернути увагу:

  • свіжі фрукти мають приємний аромат;
  • ягода повинна бути пружною, якщо після легкого натискання на шкірці залишаються вм’ятини, всередині плід зіпсований;
  • на поверхні фруктів не повинно бути темних плям і ознак гнилі.

Коли шкірка фрукта блищить і переливається, значить, для тривалого зберігання її обробили хімічними засобами.

Висновок

Гібрид лимона і мандарина використовують в медицині, кулінарії, в ландшафтному дизайні. Селекціонери часто застосовують корінь і стебла лимандарина для підщепи цитрусових культур. Вживання плодів рінгапура благотворно позначається на роботі імунної системи і всього організму.