Взимку, коли ми відчуваємо нестачу вітамінів, дієтологи радять щодня збагачувати раціон свіжою листовою зеленню і запашними травами. Пучки петрушки, листя руколи і крес салату, пір’я цибулі та часнику продаються практично в кожному супермаркеті і на ринку цілий рік. А ось самостійно виростити мікрозелень (мікрогрін) на підвіконні приходить в голову далеко не кожному з нас. Але ж це так просто!

Користь і цілющі властивості мікрозелені для дорослих і дітей

Мікрозеленню називають проростки будь-яких рослин у фазі формування сім’ядольних листків. У таких сіянцях сконцентрований весь запас харчування і потужна енергія, необхідна для подальшого зростання і розвитку рослини.

Саме мікрозелень дозволяє швидко наситити організм вітамінами, мінералами, мікроелементами та іншими цінними сполуками, що беруть участь в щомиті протікають в нашому організмі біохімічних процесах.

За відгуками любителів кімнатного озеленення, цілющу і при цьому дуже соковиту рослинність можна отримати всього за 20 діб, при цьому уникнувши необхідності використання землі, а значить, при повній чистоті на підвіконні кухні або будь-якого іншого приміщення.

На мікрозелень беруть практично всі городні культури, крім пасльонових, в паростках яких присутні гіркоти. Особливо вдається урожай мікрозелені редису, капусти, соняшнику, кукурудзи, пшениці, жита, вівса, крес-салату, люцерни, базиліка, конюшини, кунжуту, буряка, льону.

Мій досвід вирощування зелених паростків взимку і ранньою весною

Для вирощування на мікрозелень я вибрала для себе льон посівний, насіння якого на ринку коштують буквально копійки, на відміну від спеціалізованих міксів на мікрогрін. Його паростки мають легкий горіховим смаком і однаково гарні в салатах і на бутербродах.

До того ж насіння льону відрізняються високою схожістю, а самі рослини дуже швидко проростають – буквально на третій день. Це дозволяє розраховувати на швидкий урожай мікрогрину, адже з моменту посадки чергової партії лляних зерен до зрізання соковитих проростків проходить всього 14-18 днів.

А ще не всі знають, що льон – рослинне джерело поліненасичених жирних кислот (омега 3 і омега 9), які відповідають за здоров’я всієї серцево-судинної системи, печінки, головного мозку, а також за стан нашої шкіри і волосяного покриву. І в проростках льону пнжк присутні в достатній кількості.

для вирощування мікрозелені льону в домашніх умовах вам будуть потрібні наступні матеріали та аксесуари:

  • 1. Насіння льону (при покупці звертайте увагу на їх свіжість).
  • 2. Туалетний папір або серветки.
  • 3. Невеликі пластикові контейнери з-під харчових продуктів, бажано з кришками. При відсутності кришок ємність знадобиться в перші дні покривати харчовою плівкою або целофаном.
  • 4. Ручний пульверизатор для зволоження повітря і догляду за рослинами.

Покроковий процес вирощування мікрогрін льону на підвіконні

Виявляється, насіння відмінно сходять не тільки в грунті, але і на будь-якій вологій підкладці. Я відкрила для себе з нового боку туалетний папір, складену в 5-6 шарів. З неї дуже просто виготовити підкладку за розміром будь-якого контейнера.

отже, приступаємо.

Спочатку я відриваю туалетний папір від рулону і складаю її, щоб отримати шар 3 мм.потім розправляю її на дні посадкової ємності, намагаючись зробити максимально вирівняти подушечками пальців поверхню.

Потім рясно збризкую папір м’якою водою з пульверизатора, щоб шар був повністю вологим. Воду використовую або талу, або дощову. При цьому вода не повинна стікати при перевертанні контейнера.

Наступний етап-розподіл насіння по поверхні імпровізованої підкладки. Їх я насипають густо, практично не залишаючи між зернами просвітів.

Далі я ще раз збризкую міні грядку під парником водою, накриваю кришкою або плівкою і ставлю ємність в темне і тепле місце, наприклад, на батарею.

Раз в день я знімаю накриття з мікропарника і провітрюю прокльовується насіння протягом 15 хвилин. Повністю накриття я прибираю після появи перших проростків, зазвичай це відбувається на 2-3 день.

Після видалення накриття ємність з льоном я ставлю в світле місце на підвіконні. Температура для оптимального набору вегетативної маси-близько +18 – +22 °c. До кінця росту я зволожую мікрозелень з пульверизатора 1-2 рази на день.

Зрізання паростків я проводжу через 2-3 тижні після посіву. Зазвичай вони досягають 12-15 см у висоту. Відразу після звільнення контейнера можна приступати до посіву наступної партії.

Організувавши конвеєр, можна забезпечити потреби сім’ї в зелені протягом всієї зими. Для цього слід висаджувати мікрогрін кожен 3-4 дні. Загальна кількість посадочних ємностей-5-8 шт.

Результат

Власноруч і з любов’ю вирощену мікрозелень я додаю в зимові салати, наприклад, з пекінської капусти, селери і моркви.

Красиві білясті паростки з двома круглими сім’ядольними листочками на верхівці добре виглядають в якості прикраси холодних і теплих закусок, в тому числі бутербродів, м’ясної та сирної нарізки.

Спробуйте посадити льон на мікрозелень цієї зими, і ви здивуєтеся, наскільки просто і швидко сходять насіння, і як мало зусиль для цього потрібно витрачати!