Заготовки з кабачків користуються популярністю у господинь, так як овоч ідеально поєднується з іншими продуктами. Полюбилася багатьом заготівлею є аджика з кабачків з томатною пастою. Під час приготування цього пікантного страви слід дотримуватися кількох правил.

Секрети приготування

Приготування аджики з кабачків вимагає певних знань:

  1. для приправи краще використовувати молоді кабачки. Якщо в плодах вже встигли сформуватися насіння, їх слід видалити. В іншому випадку, є ймовірність, що банки повзриваются.
  2. щоб консервація довше зберігалася, хвости пекучого перцю рекомендують видаляти.
  3. коли необхідно зробити продукт максимально гострим, насіння з чилі не очищають.
  4. аджика виходить пекучої завдяки входять до її складу часнику і перцю. Без цих інгредієнтів приправу не готують. Коли заготівля за традиційним рецептом занадто гостра, кількість пекучих складових можна зменшити.

Під час приготування консервації обов’язковим інгредієнтом виступають томатна паста і пряні трави, без них аджика втрачає смак

Вибір овочів

Досвідчені господині готують страву не тільки з перцю і томатів. Останнім часом набирає популярність приправа з кабачка.

Як правильно вибрати овочі:

  • продукцію сільськогосподарського виробництва для приготування зимових заготовок слід купувати по сезону;
  • краще вибирати кабачки молочної стиглості, коли в них ще не встигли з’явитися насіння;
  • фахівці не радять купувати продукти занадто яскравих відтінків;
  • слід уникати екземплярів великого розміру з глянцево-рівною шкіркою.

Необхідно дивитися, щоб поверхня кабачків не була травмована, на ній не спостерігалися гнилі плями.

Рецепт кабачкової аджики на зиму з томатною пастою

Подібну консервацію не рекомендують вживати людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту

Також слід утриматися тим, у кого є виразки в ротовій порожнині.

Інгредієнти:

  • 2 кг кабачків;
  • 400 г томатної пасти;
  • 125 мл рослинного масла;
  • 2 ч. Л. Солі;
  • 125 мл столового оцту;
  • 2 головки часнику;
  • 250 г цукру;
  • 1 ч. Л. Пекучого меленого перцю;
  • зелень.

Рецепт аджики з томатною пастою:

  1. молоді кабачки досить просто помити. Якщо овочі вже втратили молочну стиглість, з них знімають шкірку, прибирають насіння.
  2. кабачки подрібнюють на м’ясорубці або на тертці. Продукт викладають в ємність з товстим дном.
  3. до кабачку додають томатну пасту та інші інгредієнти (крім оцту, часнику і гострого перцю).
  4. каструлю ставлять на піч, коли аджика закипить, вогонь збавляють.
  5. заготовку гасять протягом 40-50 хв., іноді перемішують.
  6. в кінці додають оцет, часник і перець. Доводять до кипіння, проварюють ще 10 хвилин.

Аджику перекладають в заздалегідь підготовлені стерильні банки, закручують.

Термін придатності і правила зберігання

Якщо витримана рецептура, правильно обрані кабачки, банки перед закладкою продуктів простерилізовані, максимальна температура зберігання становить +15⁰с.

Банки зносять в прохолодне приміщення, ставлять далеко від джерел тепла. При більш високій температурі зберігання аджика може прокиснути, вибухнути. Не можна зберігати продукт в приміщеннях, куди пробирається мороз. Під впливом холоду банки лопаються.

Увага! овочеві заготовки, приготовані в домашніх умовах, зберігають від декількох місяців до одного року. Цей показник залежить від умов утримання.

Висновок

Аджика з кабачків з томатною пастою не схожа на класичну приправу. За смаком вона нагадує ікру, але має притаманну аджиці гостроту.