Юрча з кабачків на зиму – салат, який поєднує в собі кілька інгредієнтів, завдяки чому стає бажаним на кожному столі. Існує маса варіацій приготування заготовок, між собою вони відрізняються співвідношенням продуктів.

Необхідні інгредієнти

Основний компонент салату юрча-кабачок. Досвідчені господині рекомендують для приготування на зиму вибирати плоди цукіні. У овочів цього сорту шкірка більш ніжна, насіння невеликі.

Для приготування салату юрча потрібні і інші складові-солодкий перець, зелень кропу і петрушки, часник, помідори. За допомогою чорного і запашного перцю можна коригувати гостроту продукту.

Основним консервантом в юрче на зиму виступає оцет

Покрокові рецепти закуски юрча з кабачків на зиму

Ніхто не знає, звідки походить назва овочевого салату. Завдяки нетривалій тепловій обробці, в закусці, заготовленої на зиму, зберігається велика кількість корисних мікроелементів і вітамінів.

Рецептів приготування дуже багато. Вони відрізняються другорядними інгредієнтами, процентним співвідношенням і способом нарізки основного компонента.

Класичний

Кабачки-гіпоалергенний продукт

Незважаючи на те, що овочі некислі на смак, в них міститься велика кількість аскорбінової кислоти. Завдяки низькій калорійності (в 100 г продукту міститься 25-27 ккал, в цукіні – 16 ккал) плоди включені до складу різноманітних дієт.

Інгредієнти для заготовки з кабачків юрча на зиму:

  • цукіні-3 кг;
  • томати-1 кг;
  • солодкий перець – 1 кг;
  • зелень петрушки – 200 г;
  • часник – 2 головки;
  • сіль – 100 г;
  • цукор – 150 г;
  • запашний або чорний перець горошком – 10 шт.;
  • столовий оцет – 100 мл;
  • рослинна олія – 350 мл.

Рецепт приготування класичного салату юрча з кабачків на зиму:

  1. всі плоди, що входять до складу юрчі, миють. Перець очищають від насіння.
  2. помідори подрібнюють на м’ясорубці. Томатну заливку виливають в ємність для приготування салату.
  3. зелень кропу і петрушки нарізають. Відправляють в каструлю до томату.
  4. помідорну масу приправляють перцем. Додають цукор, сіль і рослинне масло.
  5. томатну масу доводять до кипіння.
  6. поки заправка вариться, що залишилися овочі ріжуть: кабачки-кубиками, перець – соломкою. Часник пропускають через прес.
  7. у томатну масу вливають столовий оцет, закладають часник, перець і кабачки.
  8. після закипання на невеликому вогні варять протягом 45 хв.

Юрчу викладають в заздалегідь підготовлені банки. Ємності герметично закривають металевими кришками. Тару з овочевим салатом юрча перевертають догори дном. Загортають пледом до повного охолодження.

Консервування цільних кабачків

Чим молодше цукіні, тим вони смачніше

Постарілі плоди не відрізняються насиченим смаком. Для приготування юрчі на зиму за цим рецептом вибирають кабачки розміром до 10 см.

Інгредієнти:

  • кабачок-2 кг;
  • зелень петрушки-1 пучок;
  • лавровий лист-5 шт.;
  • чорний перець горошок-5 шт.;
  • столовий оцет-60 мл;
  • сіль-125 г;
  • вода – 2л.

Рецепт приготування юрчі на зиму:

  1. воду наливають в каструлю, ставлять на вогонь.
  2. у маринад додають сіль, цукор, столовий оцет.
  3. у киплячий розсіл закладають кабачок, після закипання варять протягом 6 хв.
  4. на дно заздалегідь підготовлених, стерилізованих банок кладуть прянощі.
  5. у ємності укладають проварені овочі.

Банки з юрчею заливають киплячим розсолом. Закочують і утеплюють для охолодження.

Деякі господині замість кабачка готують юрчу на зиму з баклажанами. Щоб прибрати з овочів гіркоту, їх трохи присолюють,залишають на 1-1, 5 години. Потім баклажани віджимають, готують за рецептом.

В томатній підливі

В європу кабачки були завезені в xvi столітті

Люди тривалий час вирощували цукіні як декоративні рослини. Першими їх стали вживати в їжу італійці.

Для приготування смачної закуски юрча з кабачків на зиму використовують готовий томатний сік. Для цієї мети підійде паста.

Інгредієнти:

  • кабачок-2 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • солодкий перець – 1 кг;
  • морква – 300 г;
  • томатний сік – 1 л;
  • часник – 1 головка;
  • зелень петрушки – половина пучка;
  • лавровий лист – 4 шт.

Рецепт приготування юрчі на зиму:

  1. цукіні миють, нарізають кубиками зі сторонами 2х2 см.
  2. кабачок обсмажують на сковороді.
  3. цибулю очищають, нарізають півкільцями.
  4. моркву чистять від шкірки, натирають на тертці.
  5. перець очищають від плодоніжок і насіння. Нарізають кубиками.
  6. перець, моркву і цибулю перемішують, обсмажують на сковороді протягом 10 хв.
  7. до пасерованих овочів додають подрібнений часник, лавровий лист, томатний сік. Суміш доводять до кипіння.
  8. у заздалегідь підготовлені, стерилізовані банки укладають шарами кабачки і овочеву підливу.

Наповнені банки накривають кришками, ставлять у велику каструлю. Стерилізують юрчу на зиму 20 хвилин.

З баклажанами

Кабачок не рекомендують вживати в їжу тим, хто страждає гастритом в стадії загострення

Овочі мають сечогінні властивості. Лікарі не радять захоплюватися цукіні людям, які мають проблеми з нирками.

У салаті юрча замість кабачка можна використовувати баклажани. Вони багаті вмістом міді і калію, корисні для вагітних, також відносяться до низькокалорійних продуктів. Баклажанова клітковина покращує травлення. Найкориснішими вважаються вузькі плоди з практично чорною шкіркою.

Інгредієнти для юрчі:

  • баклажани середнього розміру – 3 кг;
  • зелень петрушки – 3 гілочки;
  • кріп, кінза – по1 пучку;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • цукор, сіль – по 100 г;
  • вода – 2 л;
  • оцет (6%) – 0,5 л.

Рецепт для приготування юрчі з баклажанами на зиму:

  1. морква, часник очищають від шкірки. Овочі та зелень миють, нарізають.
  2. баклажани розрізають на дві частини, видаляють насіння. Кладуть на друшляк, бланшують в окропі протягом 3 хв.
  3. овочеву масу присолюють, фарширують нею баклажани.
  4. в цей же час готують маринад з води, солі, цукру і оцту.
  5. розкладені по банках овочі заливають киплячим маринадом.

Банки з юрчею герметично закривають металевими кришками, перевертають догори дном, залишають до повного охолодження. Через велику кількість оцту юрчу можна не стерилізувати.

Терміни і способи зберігання

Якщо банки з юрчею перед закупоркою пройшли процедуру стерилізації, продукт зберігають до 12 місяців. Без стерилізації термін зберігання скорочується вдвічі.

Юрчу зберігають в погребі або в коморі

Стежать, щоб на банки не потрапляли прямі сонячні промені, вони не стояли поблизу джерел тепла. Заготовки без стерилізації відправляють на зберігання в холодильник.

Висновок

Юрча з кабачків на зиму – овочевий салат, який здатний задовольнити запити кулінарних гурманів. Заготівлю краще робити в кінці липня або на початку серпня, коли дозріли всі овочі, необхідні для приготування.

Відгуки про салат юрча з кабачків на зиму

Тетяна анатоліївна, 54 роки, м. Калуга

У нас в родині кабачок люблять всі. Випадково в інтернеті знайшла класичний покроковий рецепт юрчи. Приготувавши на пробу невелику порцію, була приємно здивована. Настоявшись, ввібравши томатний сік, салат став неймовірно ароматним і смачним.

Галина, 33 роки, м липицьк

Салат юрча – улюблена страва всієї нашої сім’ї. Він не тільки смачний, але і не вимагає великих матеріальних витрат. Приготувати юрчу з кабачків на зиму можна в середині літа. В цей час всі овочі на ринку дешевшають. Головне в процесі заготівлі салату вибрати якісну сировину.