Яблучний ” сир ” – це десерт, який найкраще виходить з яблук сорту антонівка: старого особливого сорту, одночасно солодкого і кислого, багатого пектином, запашного. Зустрічався яблучний сир не тільки в литві, але і в білорусі, а в еру інтернету — скрізь, де люблять готувати з яблук. Приготувати яблучний сир зовсім нескладно!

Що таке яблучний сир

Рецепт яблучного сиру зазвичай знаходять в книзі відомої білоруської письменниці ганни цюндзявісткой «литовська господиня» 1848 року і зараховують до білоруської кухні. Дійсно, з 1569 по 1795 рік білорусь, литва і польща були єдиним народом, іменованим польсько-литовською конфедерацією. Але зустрічаються і більш ранні згадки про яблучному сирі, так що точне авторство яблучного сиру встановити досить складно.

Його приготування і смак дуже схожі на міцну пастилу. Його називають “сиром”, ймовірно, тому, що його сушать в бавовняному мішку, який також використовується для виготовлення сиру, через його форми і консистенції. Яблучний ” сир ” готується, коли плоди дозрівають, але традиція велить вживати його тільки на різдвяні свята.

Як вживати яблучний сир

Яблучний сир трохи схожий на фруктові домашні мармелади і міцну пастилу, хоча, оскільки він повністю фруктовий, він може бути трохи більш зернистим і менш пружним. Ідеально підходить для повільного вживання з чашкою гарячого чаю або в якості солодкого компонента сирної дошки.

Як приготувати яблучний сир

Перш за все, виявилося досить складно роздобути точну пропорцію цукру. Більшість господинь вміло маніпулюють цим показником, на жаль для новачків і любителів готувати за суворими рецептами. Зазвичай, на 5 кг яблук йде 1 кг цукру, але можна готувати з меншою кількістю цукру. Від довгої варіння яблучна маса поступово коричневеет, набуває пікантні нотки.

Яблука миють, очищають від шкірки, видаляють кісточки і пошкоджені частини.

Додається цукор, і яблука уварюють на слабкому вогні близько 48 годин, щоб випарувати максимальну кількість води. Розм’якшені яблука збивають занурювальним блендером, продовжують уварювати. В кінці варіння додаються спеції (імбир, гвоздика і кориця). Додатково додається невелика кількість вареної тертої апельсинової цедри. Готову яблучну суміш поміщають в кілька шарів марлі (або тканинний мішок), а потім поміщають під вантаж на 24 години. Після цього розкладають для просушування і витримують 30-45 днів. До різдва зберігають в прохолодному місці, обернувши в пергамент.