Особливості зберігання винограду в холодильнику

якщо ви зберігаєте виноград в холодильнику, перед закладкою грон потрібно провести фумігацію шляхом спалювання сірки 1-1,5 г на 1 куб.м ємності. Щоб виноград краще зберігався, використовуйте метабі-сульфіт калію (20 г на 7-8 кг винограду). Тонким шаром насипте порошок на дно ящика між двома шарами марлі або паперу. Можна його змішувати з пропареними і висушеними тирсою, якими пересипають грона винограду.

Зберігання винограду в погребі

не менш успішно можна зберігати виноград в невеликих надземних приміщеннях і підвалах з невисокою вологістю (75-65 %) при температурі від 0 до +4…6 °с.стіни, стелі приміщень білять свежегашеной вапном, після чого проводять фумігацію спалюванням сірки з розрахунку 3-5 г на 1 куб. М приміщення.

Дві доби приміщення тримають в закритому стані, потім добре провітрюють. Якщо в ньому зайва вологість повітря, в судинах містять негашене вапно, що знижує вологість. Кращі грона більш лежких сортів винограду очищають від пошкоджених, дрібних, неповно визріли ягід і обережно, без ущільнення укладають в неглибокі ящики в один ряд. При цьому способі зберігання також можна насипати в ящики з виноградом метабісульфіт калію, що підвищує ефективність зберігання. При необхідності ящики встановлюють в кілька поверхів.

При відсутності ящиків грона можна розкладати на дошки стелажів, підстеливши пакувальний папір.

Збереження винограду в пляшках з водою

Допускається і більше незвичайний спосіб зберігання. зрізуючи гроно з куща, над нею залишають одне міжвузля, а під нею відрізок втечі довжиною 18-20 см.нижню частину втечі поміщають в пляшку з водою. Пляшки з гронами встановлюють похило з таким розрахунком, щоб гроно не торкалася до стінки посуду, і воду в них змінюють кожні 2-4 дні. У пляшки з водою поміщають деяку кількість деревного вугілля для поглинання газів, що виділяються при замочуванні пагонів. Отвори в пляшках закриваються ватою. Періодично грона перевіряють, загнили ягоди обережно прибирають і виносять.

Коли рівень води в пляшках знижується, її доливають за допомогою спеціальної лійки з кривим і довгим носиком.

Не можна розливати воду в приміщенні, де зберігаються грона, або змочувати їх. Для уникнення розвитку на винограді цвілі його один раз в тиждень обкурюють сіркою з розрахунку 0,5–1 г сірки на 1 куб.м приміщення. Через добу після обкурювання приміщення добре провітрюють.

Урожай винограду на ділянці миколи сидорцова