Старі чавунні батареї морально застаріли для використання в системах опалення сучасних будинків. Але не поспішайте їх здавати на металобрухт, так як з них можна зробити багато чого корисного. Яскравим тому прикладом є піч-камін, яка буде мати гарний вигляд в будь-якому заміському будинку або на дачі.

Матеріали:

  • старі чавунні батареї;
  • профільна труба 200х200 мм;
  • листова сталь 3-4 мм, 6-10 мм;
  • куточок 25х25 мм, 50х50 мм;
  • приварні петлі;
  • ручка гачок для грубки;
  • скло для камінів;
  • профільна труба 150х150 мм;
  • плита для печі з конфоркою.

Процес виготовлення печі-каміна

Для виготовлення печі необхідно заготовити ребра чавунних радіаторів. Вони зрізаються болгаркою. Важливо щоб зрізи були рівними, і ребра мали однакову довжину. Після цього вони випалюються в багатті, щоб видалити багаторічні шари фарби. Обпалені ребра зачищаються.

Підготовлені ребра викладаються на рівну основу, вирівнюються і зварюються з двох сторін. Потрібно отримати 4 стінки печі. Їх розмір підбирається індивідуально в залежності від того, наскільки великий вона повинна вийти. Ребра зварюються між собою суцільним швом, щоб виключити проходження диму.

Насамперед потрібно зварити бічну і задню стінку. У другій боковині необхідно передбачити вікно для піддування повітря. Для цього центральні ребра беруться коротше крайніх. В отриманий отвір вваривается рамка з товстої листової сталі. У рамі потрібно передбачити болти по кутах.

Задня стінка і боковина зварюються разом на рівній основі. В якості передньої використовується дві вставки по краях. Потрібно залишити великий відкритий отвір, щоб зробити оглядові дверцята.

З листового металу вирізається дно. Так як стінки ребристі, то спочатку потрібно зробити шаблон з картону, і вирізати деталь вже по ньому. Дно вваривается.

Потім потрібно зробити верх каміна. Для цього уздовж передньої і задньої стінки приварюються куточки. Між ними робляться перемички з тонкого куточка. Отриманий центральний отвір буде потрібен, щоб встановити плиту для готування. Бічні отвори слід заварити.

На дно приварюються куточки. Під задньою стінкою потрібно просвердлити 2 отвори, і в них зігнуті перфоровані трубки, поміщені всередину каміна. Вони дозволять регулювати тиск в порожнині подвійного дна.

На куточки наварюватися друге дно. Також слід приварити по кутах ніжки.

Після цього зварюється дверцята. По верхньому краю на ній робиться перфорація.

На внутрішній стороні дверей передбачається паз для запресовування азбестового ущільнювального шнура. Двері приварюється на петлі. Після цього на неї приварюється ручка-гачок. У двері на термостійкий герметик садиться скло для камінів.

На отвір вгорі плити зсередини ввариваются підкладки, щоб встановлюватися плиту для готування. Трохи в стороні біля задньої стінки на попередньо вирізане круглий отвір приварюється фланець для підключення димоходу.

З листа сталі і профільний труби зварюється підставка під колосники. Вона повинна підняти їх над дном. Під отриманий знизу отвір робиться висувний ящик для збору попелу. Його ручка не повинна випирати за дверцята.

Всередину камери згоряння встановлюється знімний екран. Він потрібен для запобігання виходу відкритого полум’я відразу в димохід. З ним тепло буде затримуватися в приміщенні краще.

Потім потрібно зробити дверцята для доступу повітря. Вона зварюється з великої профільної труби і листової сталі. В її заслінці передбачається регулювальний болт для можливості настройки зазору доступу повітря.

Піч забарвлюється термостійкою фарбою, і дверцята встановлюються на місця. Залишається тільки підключити димохід, і можна розпалювати дрова. За рахунок порожнистих стінок площа її контакту з повітрям в приміщенні збільшена, тому тепла від неї буде більше, ніж від буржуйки.

Дивіться відео